Meedoen met een hondenshow

Lijkt het je leuk om mee te doen met een hondenshow of met de aankomende Kampioens Clubmatch? Begin dan zelf eens met je hond te beoordelen. Let er bij een reu op dat hij alle twee de teelballen heeft, met één of zonder krijgt hij namelijk geen beoordeling op de show.

Ga eerst een bij jezelf na waarom jij je hond mee wilt laten doen aan een hondenshow. Vind je het gewoon leuk om een keertje mee te doen en te weten hoe je pup/hond beoordeeld wordt? Of zou je graag aan meerdere  shows mee willen doen om iets met je hond te bereiken.

Wanneer het de eerste keer is dan is het prettig om met een clubmatch mee te doen of een jonge hondendag van de rasvereniging of hondenclub. Op een jonge hondendag gaat het er vaak wat speelser aan toe en kun je adviezen van de fokker krijgen. Het is ook een goed idee om aan een cursus ringtraining mee te doen dat goed te oefenen voordat je naar een hondenshow gaat.

Het is ook prettig om eerst eens te kijken. Je hebt dan rustig de tijd om wat te zien hoe het er aan toe gaat. En je hond kan zo ook eerst wennen aan de show. Er zijn veel indrukken : luchtjes, lawaai en vooral ook heel veel honden.

Op onze KCM zijn bezoekershonden altijd welkom. Maar dat is niet op elke hondenshow het geval, beter eerst informeren als je dat wilt.

Inschrijven voor een nationale of internationale hondenshow.

Als je een hondenshow hebt uitgekozen waar je aan mee wilt doen moet je het volgende doen: Je dient de hond voor de show in te schrijven, dit kan online, maar ook nog schriftelijk.

Let altijd op de uiterste datum dat je in kunt schrijven. Op het inschrijfformulier krijg je direct te maken met het invullen van allerlei gegevens.

Zo moet je de naam van de hond, maar ook die van de ouders van je hond, stamboomnummer en de fokker invullen. Je moet ook nog een klasse kiezen waarin je wilt meedoen. Hieronder staan de verschillende klassen op een rij. Let op, de beslissende datum voor de leeftijd van de hond is de datum waarop de hond wordt geshowd.  De betaling doe je gelijk met de inschrijving.

Na verloop van tijd krijg je een bevestiging van de inschrijving. Enige weken voor de show ontvang je een deelnemerskaart en catalogusnummer voor de show. Controleer ook of je hond nog voldoende gevaccineerd is ten tijde van de show.

Indeling Leeftijd
Babyklasse 4 tot 6 maanden
Puppy klasse 6 tot 9 maanden
Jeugd klasse 9 tot 18 maanden
Tussen klasse 15 tot 24 maanden
Open klasse Vanaf 15 maanden
Gebruikshonden klasse Vanaf 15 maanden
Kampioens klasse Met titel kampioen, vanaf 15 maanden
Veteranen klasse Vanaf 8 jaar
Fokkers klasse Vanaf 9 maanden
Koppel klasse 2 Honden zelfde ras verschillende sexen en zelfde exposant beide honden moeten wel ingeschreven staan.

Zorg dat je op tijd naar huis gaat, begin de show om elf uur zorg dan dat je om half elf binnen bent. Meestal zit het secretariaat bij de ingang en kun je daar je nummer en de catalogus ophalen. Lees ook het tentoonstellingsreglement als dat er is, dat verschilt namelijk per show. Een half uurtje voeger aanwezig is prettig voor je eigen gemoedsrust maar ook die van je hond. 

Waar je zoal aan moet denken om mee te nemen naar de show

Inschrijving of bevestiging van deelname, hondenpaspoort.

Halsband en riem, en uiteraard een showlijntje. Veiligheidspeld voor deelnemersnummer of houder waar het nummer in kan en goed zichtbaar is. Borstels/kammen, flesje water + drinkbak, eten (voor de hond na de keuring), snoepjes. Handdoek, speeltje, poepzakjes, eventueel kleedje en of klapstoeltje voor jezelf.

Eenmaal op de show aangekomen kun je via de hondeningang naar binnen. Laat je deelnemerskaart zien en eventueel het vaccinatieboekje van je hond.

Bij deze ingang staat ook altijd de stand met de catalogus en je deelnemersnummer.

Zoek even een rustig plekje en kijk in de catalogus in welke ring je de hond  moet showen.

Ga dan naar deze ring om het startnummer te halen, als je deze niet bij de ingang hebt gekregen. Is niet bekend hoe laat je aan de beurt bent, vraag dan aan een van de medewerkers in de ring hoe laat zij verwachten dat jouw hondenras aan de beurt is. Kies hier wel een goed moment voor dat je keuring niet stoort.Let zelf goed op, je wordt niet omgeroepen. Het op tijd bij de ring zijn is en blijft je eigen verantwoordelijkheid.

In de catalogus staat de volgorde van de klasse. De ringmeester roept de nummers af die in de ring verwacht worden. In de ring lopen alle honden van de klasse een paar rondjes, het laagste nummer loopt voorop, de hond loopt links van de handler, dus tussen jou en de keurmeester. Daarna wordt iedere hond uit de klasse individueel gekeurd. Het is de bedoeling dat je bij de individuele keuring jouw hond zo neerzet dat de keurmeester hem van opzij kan zien.

De keurmeester kijkt naar het totaalbeeld, het gebit, hoekingen, verhoudingen, gangwerk e.d. Om het gangwerk te beoordelen zal de keurmeester jouw hond willen zien draven. Als de keurmeester klaar is met het keuren van je hond mag je in de ring achteraan de rij aansluiten.

Het blijft belangrijk dat je hond netjes blijft staan, want ook tijdens het keuren kijkt de keurmeester naar alle honden in de klasse. Is iedere hond individueel gekeurd dan moeten alle honden mooi staan en plaatst de keurmeester de beste honden.De keurmeesters kan de volgende kwalificaties geven: U = Uitmuntend; ZG = zeer goed; G = goed en M = matig. Voor honden in de baby- of puppyklasse gelden andere kwalificaties: VB = veel belovend; B = belovend; WB = weinig belovend.

Beste reu, teef en beste hond van het ras.

De reuen worden altijd eerst gekeurd, daarna de teven. Aan het eind van de keuring van alle klassen van de reuen wordt de beste reu gekozen. De nummers 1 van alle klassen komen dan weer in de ring, mits zij een uitmuntend hebben gekregen, de keurmeester laat de honden weer even lopen en bekijkt ze nogmaals, waarna hij tot plaatsen overgaat. De nummer 1 krijgt het CAC (en eventueel het CACIB)(dit zijn kampioensprijzen).

De nummer 2 uit de klasse waaruit de nummer 1 kwam mag bij de andere honden in de ring komen om mee te doen voor de plaatsing van nummer 2. Deze hond krijgt het reserve CAC (en eventueel het reserve CACIB). Dit zelfde gebeurt ook bij de teven.

Tot slot wordt de beste van het ras gekozen (BOB).

De beste reu en de beste teef komen samen in de ring en de keurmeester kiest de BOB. De BOB komt op het eind van de dag uit in de erering. Tijdens de erekeuringen strijden de beste honden van elk ras per rasgroep tegen elkaar om beste van hun groep te worden. De beste van alle rasgroepen strijden later weer tegen elkaar om beste van de hele tentoonstelling te worden.

De baby- en puppyklasse doen niet mee met de plaatsing van de beste reu en beste teef. Zij krijgen wel een keurrapport, maar kunnen alleen een veel belovend en belovend of weinig belovend krijgen. De honden met een veel belovend dingen mee naar beste pup of beste baby.

Te behalen titels in Nederland

Nederlands Kampioen – Kort gezegd, je moet 4 CAC’s hebben onder 2 verschillende keurmeesters. Een CAC haalt u als uw hond beste teef of reu wordt. Een reserve CAC haalt u als uw hond 2e wordt. Slechts 1 CAC voor deze kampioenstitel mag bestaan uit 4 res. CAC’s.

Jeugdwinner – alleen te behalen op De Winner in Amsterdam – hond moet uitkomen in de jeugdklasse, de beste teef en de beste reu wordt in de jeugdklasse gekozen en deze krijgen beiden, mits ze uitmuntend hebben behaald de titel Jeugdwinner.

Winner – alleen te behalen op de Winner in Amsterdam, beste teef en de beste reu worden gekozen en beiden krijgen, mits zij een uitmuntend hebben behaald, de titel Winner. Per 1 januari 2006 zijn er de volgende nieuwe titels ingevoerd:

Nederlands Jeugd Kampioen – Deze titel krijgt een hond als hij 3x met een uitmuntend de jeugdklasse heeft gewonnen onder tenminste twee verschillende keurmeesters. De pup moet tussen de 9 en 18 maanden zijn om haar in de jeugdklasse in te mogen schrijven.

Clubwinnaar – Deze titel krijgt de hond als hij beste van het ras wordt op de kampioensclubmatch die door de rasvereniging is georganiseerd.

Nederlands Veteranenkampioen – Deze titel krijgt de hond nadat hij drie maal een eerste plaats met een uitmuntend heeft behaald in de veteranenklasse onder minimaal 2 verschillende keurmeesters.